Döküm Kuzine
Yaşadığınız yer, ihtiyacınız ya da düşünceniz ne olursa olsun, soba ile ısınma ve kuzineli sobanın avantajlarından yararlanma gibi bir düşünceniz bulunuyor ise, bu sobanın tedarik aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Kuzine soba alırken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun karşılığında, bazı kesimler her ne kadar bütçe anlayışını ön plana getiriyor olsa da, bütçe aslında ikinci aşamada ele alınması gereken bir konudur. Önce doğru malzemelerden imal edilmiş, kaliteli, uzun yıllar kullanabileceğiniz bir kuzine soba tespit etme yönünde araştırma içerisine girişmelisiniz. Bu konuda farklı ürünler ile karşılaşmanız mümkündür.
Kaliteli camlı Rize kuzinesi
Tespit çalışmalarınızda dikkat edeceğiniz en önemli husus, sobalarda kullanılan saçların yani sizlerin dışarıdan bakınca göreceğiniz kısımların kalınlıklarıdır. Bilindiği üzere, kuzineli sobalar odun ile çalışan yani odun ile ısıtma sağlayan gereçler olarak bilinmektedir. Bu neden ile odunun yaydığı ateş ve kor halinde olduğu sıcaklık göz önüne alındığında, kullanılan saçların önemi ortaya çıkacaktır. Eğer aldığınız bir ürünü, 2 ya da 3 kullanımda çöpe atmak istemiyor iseniz, öncelik her zaman ürünlerin kalınlık yani kullanılan malzemenin standartlarından yana olmalıdır. Burada dış gövde kalınlığı, üst tavlanın kalınlığı, ateş ocağının kalınlığı şeklinde incelemeler içerisine girmelisiniz. Gövde, dışarıdan baktığınızda görülen, isteyerek ya da istemeyerek el ya da vücudun herhangi bir uzvu ile temas edebileceğiniz bölgedir. Bu bölge, bulunan ateşe yani sıcaklığa maruz kalmadığı için, daha ince malzemenin kullanılması mümkündür. Burada 2 milimetre civarında minimum değere sahip malzemeleri kullanan firmamızı tercih etmeniz, ürünü güvenli bir şekilde kullanacağınız anlamına gelecektir.
Üst tabaka olarak bahsedilen ya da üst tabla olarak bahsedilen bölümde de, malzemelerinizi koyacağınız ısıtma, sıcak tutma gibi ya da pişirme gibi işlemleri uygulayacağınız tablada da, en az 5 milimetre kalınlığının uygulanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Ateş ocağı olarak belirtilen kısım, odunun konduğu, yüksek ısı değerinin elde edildiği bölümdür. Bu bölümde de dikkat etmeniz gereken, en az 3 milimetre kalınlığında malzeme kullanılması ve bu 3 milimetre kalınlığında saçlar ile 4 milimetre kalınlığa sahip ilave saçlar ile takviye edici özelliğe sahip olmasıdır. Bu, uzun yıllar herhangi bir problem ile karşılaşmadan, kuzine sobanızı kullanacağınız anlamına gelmektedir.
Kuzineli Sobada Nasıl Tepsi Kullanılır?
Kuzineli soba alınırken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun karşılığında, amaca yönelik tepsi yani ısıtma ve pişirme haznesi de önemli bir etkendir. Burada dikkat edeceğiniz, elinizde bulunan ve genelde piyasada standart hale bulunan tepsilerin, kuzine haznesi içerisine konulup konulmayacağıdır. Bu konuda firmamız tarafından uygulanan yöntem, genişliğin 45 santimetre olarak imal edilmiş olmasıdır. Bu bölümde rahat bir şekilde 44 santimetre çapındaki ya da ebadındaki tepsilerinizi kullanabilirsiniz. Bu standart bir uygulama ya da genelde kullanılan standart tepsilerinin ölçülerini ifade etmekte olup, herhangi bir sorun ile karşılaşmadan ya da yeni bir tepsi alma gibi bir zahmete, külfete girmeden, doğruda kuzine sobalarınızı kullanacağınız anlamına gelmektedir.
Diğer Kuzine Soba Özellikleri
Bahse konu özelliklerin haricinde dikkat etmeniz gereken diğer özellikler arasında, hangi ısıtma ya da yakacak çeşidini kullanacağınızdır. Odun, kömür gibi gereçlerin kullanılıp kullanılmayacağını, bağlantı borularının ya da duman borularının çıkış çapı gibi özellikleri de ısrar ile araştırmanız ve bu özelliklere dikkat etmeniz de gerekmektedir. Piyasada rahatlık ile bulabileceğiniz boru çapları, firmamız imalatlarında düşünülmüş olup, tasarımlarımız soba tablasının sağ üst köşesine yerleştirilmiştir ve çıkış çapı 13 santimetredir. 13 santimetrelik boru çıkış çapı, herhangi bir hırdavatçıdan ya da soba ve benzeri malzemesi satanlardan elde edebileceğiniz, standart boru çaplarını ifade etmektedir. Son olarak, odun konulacak bölümlerin genişliği konusunda da bir seçim yapmanız gerekmektedir. Bizim imalatlarımızda 60 santimetre genişlik, 45 santimetre derinlik ve 65 santimetre yükseklik ebatlarında bir ürün meydana getirilmiş olup, odun koyabileceğiniz hazne, 60 X 45 santimetre ebatlarında tasarlanmış bulunmaktadır.