Pelet sobası otomatik yüklenmelidir ve kalorifer konforundadır. Bu sobalar genel olarak otomatik yüklemeli ve otomatik ateşlemelidir.
Haftalık ve aylık programlanabilen sobalardır. Bu tür sobalarda ortalama 20 kilogram pelet yakıtı alabilen pelet tankları vardır. Bu sobalarda istenilen ısıya göre otomatik olarak yakıt yüklemesi yapar. Pelet kaloriferleri de aynı sistemde çalışır. Bu sobalar 7 bölümden oluşur. Başlıca Pelet sobası özellikleri :
- Peletin yakıt deposuna aktarılmasını sağlayan helezon motoru
- Peletin haznede kızmasını sağlayan kızdırma bujisi
- Yakıtı ateşleyen fan motoru
- Mekan ısısını korumak için bulunana ortam ısı ölçüm cihazı
- Sulu ise su ısısını ölçmek için kullanılan termokupul
- Suyu devir daim yaptıran pompa
- Çalışma sistemini düzenleyen elektronik kontrol devresi
- Kullanıcıya bilgi aktarımını sağlayan ekran
Pelet sobalar yakıtlı kazanlar ve sobalar temel olarak konvansiyonel sıvı yakıtlı kazanlar gibi tasarlanır. Isı transferini iyileştirmek ve yeterli miktarda hava akımını sağlamak için fan kullanılır. Yanma odasının ve ısı değiştiricinin boyutu uygun yanma ve yeterli ısı miktarının sağlanması bakımından önemle arz etmektedir.
Ayrıca kazan yerleştirdiği mahal ısı kaybını önlemek için tamamen izole edilmelidir. Sobalarda 8-10 cm çapında baca çıkışı vardır. Baca sistemi fanlıdır. Bina bacasına bağlanabildiği gibi dış mekana da verilebilmektedir.
Pelet sobası, konut ve bazen endüstriyel alanlar için bir ısı kaynağı oluşturmak için sıkıştırılmış odun veya biyokütle peletlerini yakan bir sobadır. Yakıtı bir depolama kabından yanma kabı alanına düzenli olarak besleyerek, çok az veya hiç fiziksel ayar gerektirmeyen sabit bir alev üretir.
Pelet Sobası Nedir?
Pelet sobaları, büyük yakıt tankları pelet denilen biyoenerjik maddelerle dolan ısıtıcı sobalar olarak geçiyor. Bu sobaların yakıtı olan peletler ağaç talaşları ve talaş artıklarından üretiliyor ve uzun süre kullanılabiliyor. Enerji verimliliği %80 ile 90 arasında olduğundan dolayı pelet yakıtlar az miktarda uzun süre verimlilik gösterebiliyor. Kurulumu da kolay olan bu modern sobalar verimliliğinin yanında evinin görüntüsünü de estetik olarak tamamlayacak şekilde dizayn edildiklerinden bir dekorasyon parçası olarak da değerlendirebileceğin bir alternatif sunuyor.
Pelet Sobası Özellikleri ve Çalışma Sistemi
Pelet sobası sistemi nasıl çalışır? Gün geçtikçe popülerleşen bu sobaların nasıl bir sisteme sahip olduğu hakkında araştırma yaptık.
Pelet sobası kazanının temel parçaları yanma odası, brülör, ateşleme sistemi, besleme sistemi ve ısı değiştiricilerden meydana gelir. Isı değiştiriciler pelet yakıtlı kazanlarda büyük oranda duman borulu olarak tasarlanır. Su borulu ısı değiştiriciler, talaş ve odun kütüğü yakan kazanlarda daha da çok tercih edilmektedir.
Bu sobalar çeşitli kademelerde yanmaktadır. İlk yanma birinci kademede başlar. Önce soba helezon motorunu çeşitli zaman aralıklarında çalıştırarak yakıt haznesine ihtiyaç kadar yakıt alır. Daha sonra da kızdırma bujisini çalıştırır.
Kızdırma bujisi ilk közlenme zamanına kadar bekler. Sonrasında baca fanını çalıştırarak sobaya ilk alevini verir. Böylece soba yanmış olacaktır. Kullanıcı istediği ayara göre ayarlar. Ayarladığı sıcaklığa ulaşınca da otomatik olarak uykuya geçer.