Sobaları katı yakıt, sıvı yakıt, gaz yakıt ve elektrik olarak 4 ana gruba ayırmak mümkün olmaktadır. Odun sobası oldukça riskli bir kullanım olan ısınmamıza yarayan üründür. Hassas kullanımı nedeniyle bakımı ve kullanım açısından zahmetli bir iştir. Peki bu odun sobalarını yakmak zahmetli bir iş olabilir. Bu odun sobası en kolay ve basit bir şekilde nasıl yakılır?Ariyetten yakılan soba söndükten sonra nasıl temizlenir? Bunun gibi soruların cevabını vereceğiz.
Hayati risk taşıyan odun sobaları insan hayatı konusunda hayati risk taşımaktadır. Bunun için sobanın borularını düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Günlük hayatımızda odun sobası genel olarak evlerin tercihi olmaktadır. Geçmişten bu yana aşina olduğumuz odun sobası günümüzde ile hale kullanılmaktadır.
Soba Temizliği Nasıl Yapılır?
Soba yakıldığında iç kısımda bulunan kömür ve odunlar ateş yakıldıktan sonra bunlar küle dönüşmekte ve iç hazneyi kirletmekte. Bu şekilde biriken külleri belirli saatlerde çöp kovasına dökebilirsiniz. Soba soğuduğunda temizlik ürünleri olan sabun ve mikro fiber bez ile silebilmekteyiz. Camlı olan kısmını ise amonyak ile silebilirsiniz. Sobayı kullanan kişiler ayda bir kere borularını çıkarıp temizlemeli ariyetten baca temizliğide halletmesi gerekir. Soba boruları temizlenirken uzun fırça yardımı ile içini fırçalayıp odun ve kömür birikintilerini bu şekilde temizleyebilirsiniz.
Odun Sobası Nasıl Kurulur?
Odun sobasını yakmak için kuru odun, çira, tutuşturcu talaş ve kibrit gibi sobanın yakılmasına ihtiyacımız olan gerekli malzemelerin olması gerekmektedir. Odun sobasının iyi bir ısı kalitesinin olması için sobayı üst taraftan yakmamız gerekmektedir. Fakat odun sobasını yakmadan önce içersiindeki odun parçalarını ve külleri temizlememiz gerekmektedir. Kovalı soba kullanılıyorsaki eğer içerisindeki kaba pislikleri boşaltabilirsiniz. Sobanın alt ve üst kapağını açınız. Ardından kuru odunları hava alacak şekilde yanacak bölüme yerleştiriniz. Odunların hanabilmesi için oksijen gereklidir. Bunun için odunları dizerken araklı olmasına özen gösterin.
Odunların üst kısmına talaş koyarsanız tutuşturucu özelliğini sağlamış olursunuz. Son olarakta çırayı koyunuz ve tutuşturma işlemi için üst kısımı tercih ediniz. Sobanın kapağını ise odunlar kor şekle geldikten sonra kapatınız. Şömineli veya kovalı soba türlerinde çabuk ısınması için kesinlikle kimyasal madde kullanmayınız. Fırtınalı havada soba yanmayabilir. Son olarak sobanın temizliğinide düzenli olarak temizlemeniz gerekemektedir. Bu sobanın kalitesini arttıtır ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Yanan yakıtı ise kaliteli kullanmanız hem size hem de çevrenize zarar vermez. Duvar ile soba arasında 50 cm bir mesaje bırakmaya özen gösteriniz.